ČMKOS svolává na 16. září do Prahy demonstraci za vyšší růst mezd

15.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. června (ČTK) - Odbory svolávají do Prahy na 16. září velkou demonstraci na podporu zvyšování mezd. Podle předáků výdělky v Česku rostou pomalu a může to mít dopad i na ekonomiku. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to uvedla v tiskové zprávě, kterou zaslala ČTK. Na uspořádání manifestace se dnes dohodla rada odborové centrály. Tvoří ji předáci odborových svazů.

\"Chceme velmi důrazně nejen zaměstnavatelům, ale i široké veřejnosti dokázat, že mzdový vývoj v ČR začíná být vážným ekonomickým problémem,\" uvedla ČMKOS. Chce podpořit zaměstnance a odboráře při vyjednávání o zvýšení výdělků.

Odbory doporučují pracovníkům firem vyjednávat pro příští rok se zaměstnavateli o reálném růstu mezd o tři až pět procent, nominálně tedy o zhruba 4,5 až 6,5 procenta. Ve veřejném sektoru budou požadovat přidání o pět procent, řekl už dřív předák ČMKOS Josef Středula. Podle něj se za posledních deset let mzdy zvýšily jen o sedm procent a k Rakouským odměnám by se ČR tímto tempem přiblížila zhruba za sto let. Zisky firem by se měly promítnout do výdělků, míní odboráři.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou představy odborů o růstu platů nereálné, firmy prý očekávají růst mezd o jedno až 1,5 procenta. Prezident svazu Jaroslav Hanák řekl, že zaměstnavatelé musí brát v úvahu i investice či produktivitu, která je nižší než ve vyspělých zemích.

S tím ale odbory nesouhlasí. \"ČMKOS nechce připustit, aby čeští zaměstnanci patřili mezi nejhůře placené v EU. Neodpovídají tomu ani dosahované výsledky většiny firem, ani dosahovaná úroveň produktivity práce u nás,\" uvedli dnes odboráři. Své požadavky chtějí podpořit právě na pražské manifestaci. Doprovázet ji má heslo \"Konec levné práce v ČR\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK