Ruská centrální banka pokračuje ve snižování úrokových sazeb

15.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. června (ČTK) - Ruská centrální banka dnes podle očekávání pokračovala v uvolňování měnové politiky a snížila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 11,5 procenta. Ke zmírňování úvěrových nákladů ji nutí výrazný pokles ekonomiky a snižování sazeb jí umožňuje sestup inflace z nedávných maxim a stabilizace rublu, uvedla agentura Reuters.

Centrální banka přistoupila ke snižování úrokových sazeb letos už potřetí a základní sazbu snížila už celkem o čtyři procentní body. Banka se dostala pod tlak politiků poté, co loni v prosinci základní úrok překvapivě zvýšila o 6,5 procentního bodu, aby zastavila tehdejší masivní propad kurzu ruského rublu a zmírnila růst cen.

Banka dnes znovu uvedla, že má obavy z \"výrazného\" ochlazování ekonomiky. Očekává, že hrubý domácí produkt Ruska letos klesne o 3,2 procenta. V dubnu HDP podle oficiálních údajů meziročně klesl o 4,2 procenta. \"Další ekonomický vývoj bude záviset na dynamice cen energií a schopnosti ekonomiky adaptovat se na vnější otřesy,\" uvedla banka.

Centrální banka také sdělila, že pokud bude inflace dál klesat, bude připravena k dalšímu uvolňování měnové politiky. Meziroční ruská inflace se v březnu vyhoupla na maximum 16,9 procenta a v květnu se snížila na 15,8 procenta. Banka očekává, že během příštího roku inflace klesne pod osm procent a v roce 2017 sestoupí na čtyři procenta.

Rusko, které je největším světovým vývozcem energií, podkopává propad cen ropy, které jsou nyní o téměř polovinu nižší než před rokem. Země se kromě toho po většinu loňského roku potýkala s krizí domácí měny a podkopávaly ji západní sankce kvůli ukrajinské krizi, které omezily přístup vybraných firem na mezinárodní finanční trhy a vyvolaly odliv kapitálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK