Ceny ropy kvůli silnějšímu dolaru a jednáním o Jemenu klesají

15.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. června (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes výrazně snižují, vliv na jejich pokles má zejména růst kurzu amerického dolaru, za kterým stojí dluhová krize v Řecku. K poklesu cen ropy ale částečně přispívají také naděje na úspěch ženevských rozhovorů o ukončení bojů v Jemenu.

Kolem 16:30 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o téměř 1,9 procenta na 62,70 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ztrácela asi jedno procento a pohybovala v blízkosti 59,35 USD za barel.

Euro dnes kvůli obavám investorů ohledně osudu silně zadluženého Řecka oslabovalo, hlavně pak vůči dolaru. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což tlačí dolů poptávku.

V Ženevě dnes byly pod záštitou generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna zahájeny rozhovory o situaci v Jemenu. Jejich úkolem je najít politické řešení, které by vedlo k ukončení bojů.

V občanské válce v Jemenu se angažuje mimo jiné Saúdská Arábie, která je největším vývozcem ropy na světě, upozornila agentura Reuters. Samotný Jemen sice není významným producentem ropy, zemí ale prochází klíčová cesta pro dodávky této suroviny z Blízkého východu do Evropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 62,68 63,87 New York - Nymex WTI červenec 59,35 59,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK