Americké akcie klesají, trh se obává bankrotu Řecka

15.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. června (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnešní obchodování výrazným poklesem, v polovině dne se ale jejich ztráty zmírnily. Investoři mají po krachu víkendových jednání mezi Řeckem a zástupci věřitelů obavy, že tato zadlužená země bude muset vyhlásit platební neschopnost. Wall Street je nervózní rovněž kvůli nadcházejícímu zasedání americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel asi 0,6 procenta a pohyboval se kolem 17.790 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval 0,5 procenta na 2084 bodů a zhruba stejným tempem ztrácel trh Nasdaq, jehož úhrnný index byl na 5023 bodech. Během první poloviny obchodování indexy ztrácely až jedno procento.

Obavy z vývoje kolem Řecka srazily indexy Wall Street už v pátek, kdy trh podkopala zpráva, že z jednání s Aténami odešli zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF). Nezdar víkendového pokusu o sjednání dohody s expertními zástupci věřitelů pak zvýšil obavy, že Řecko nebude na konci měsíce schopno splatit MMF částku 1,6 miliardy eur.

\"Řecko a Fed znamenají, že míříme do hodně rozkolísaného týdne,\" řekl agentuře Reuters Peter Cardillo z newyorské investiční společnosti Rockwell Global Capital. \"Vypadá to, že na konci měsíce je na dohled technická platební neschopnost (Řecka), což by mohlo trh srazit dolů,\" dodal.

V úterý začíná dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu, jehož účastníci by mohli naznačit, zda se kloní k tomu, že k prvnímu zvýšení úroků z nynější takřka nulové úrovně přistoupí už na zářijovém zasedání. Politika levných peněz byla v minulých letech podle analytiků hlavním faktorem, který táhl ceny amerických akcií vzhůru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK