Euro mírně oslabuje, trh se obává dalšího vývoje kolem Řecka

15.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. června (ČTK) - Euro zahájilo nový týden poklesem, kterým reagovalo hlavně na neúspěch víkendových rozhovorů zadluženého Řecka s mezinárodními věřiteli. Výraznějšímu propadu kurzu jednotné evropské měny ale pomohly zabránit slabé údaje o ekonomice Spojených států.

Kolem 17:30 SELČ vykazovalo euro vůči dolaru pokles o 0,1 procenta na 1,1254 USD. Vůči japonském jenu ztrácelo rovněž desetinu procenta a nacházelo se těsně pod 139 JPY.

Investoři se obávají, že přetrvávající neshody mezi Aténami a mezinárodními věřiteli by mohly vést k bankrotu Řecka a k jeho odchodu z eurozóny. \"Vypadá to, že rozhovory Řecka s věřiteli se dostaly do velkých potíží. Jsou hlavním faktorem ve vývoji kurzu eura,\" řekl podle agentury Reuters analytik Petr Krpata ze společnosti ING.

Jednotnou evropskou měnu dnes ale podpořily překvapivě slabé údaje o průmyslové výrobě ve Spojených státech a o zpracovatelském sektoru v americkém státě New York. \"Euro by pravděpodobně bez těchto údajů z USA sestoupilo ještě níž,\" poznamenal Vassili Serebriakov ze společnosti BNP Paribas.

Investoři jsou nyní opatrní kvůli blížícímu se zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), které bude dvoudenní a koná se v úterý a ve středu. Doufají, že si díky následnému prohlášení Fedu budou moci učinit lepší představu o termínu, kdy centrální banka zahájí zvyšování úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK