Obavy kolem Řecka srážely americké akciové trhy, euro oživilo

15.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. června (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily nový týden poklesem, počáteční výraznější ztráty se jim ale v průběhu dne podařilo zmírnit. Náladu na Wall Street podkopal krach víkendových jednání mezi Řeckem a zástupci věřitelů této zadlužené země, které by bez dohody s věřiteli mohla hrozit platební neschopnost. Investoři jsou nervózní rovněž kvůli nadcházejícímu zasedání americké centrální banky (Fed). Euro vůči dolaru oživilo z počátečních ztrát.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 0,59 procenta na 17.792,94 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 sestoupil o 0,45 procenta na 2084,59 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,42 procenta na 5029,97 bodu.

Obavy z vývoje kolem Řecka srazily indexy Wall Street už v pátek, kdy trh podkopala zpráva, že z jednání s Aténami odešli zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF). Nedělní pokus o sjednání dohody s expertními zástupci věřitelů skončil nezdarem po necelé hodině jednání. Neúspěch zvýšil obavy, že Řecko nebude na konci měsíce schopno splatit MMF částku 1,6 miliardy eur.

\"Všechny oči, včetně těch našich, se otáčí k Řecku,\" uvedl investiční ředitel společnosti Wells Fargo Private Bank Erik Davidson. \"Je to velký experiment a kdyby se to mělo pokazit, určitě by to mělo dopady,\" řekl podle agentury AP.

V úterý začíná dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu, jehož účastníci by mohli naznačit, zda se kloní k tomu, že k prvnímu zvýšení úroků z nynější takřka nulové úrovně přistoupí už na zářijovém zasedání. Politika levných peněz byla v minulých letech podle analytiků hlavním faktorem, který táhl ceny amerických akcií vzhůru.

Euro na devizových trzích dnes vlivem nezdaru řeckých jednání zpočátku klesalo, ztráty se mu ale podařilo smazat, když se pozornost investorů začala přesouvat na blížící se jednání Fedu.

Euro k dolaru vykazovalo nárůst o zhruba 0,25 procenta až na 1,1295 USD. K japonskému jenu přidávalo zhruba 0,17 procenta na 139,29 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK