ČNB představí zprávu o finanční stabilitě a zátěžové testy bank

16.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Česká národní banka dnes zveřejní Zprávu o finanční stabilitě 2014/2015. Závěry zprávy představí na tiskové konferenci guvernér ČNB Miroslav Singer. Její součástí budou mimo jiné i zátěžové testy tuzemských bank. Podle posledních zátěžových testů, které centrální banka představila loni v prosinci, je bankovní sektor v Česku dostatečně odolný vůči případným negativním šokům.

Kapitálová vybavenost celého odvětví by podle loňských testů zůstala výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem i v zátěžovém scénáři, který hypoteticky předpokládal silný pokles ekonomické aktivity v ČR i zahraničí. Hlavním zdrojem odolnosti sektoru byla jeho vysoká kapitálová přiměřenost, která ke konci září 2014 přesáhla 18 procent.

Prostřednictvím publikace Zprávy o finanční stabilitě, která je vydávána jednou ročně, ČNB prezentuje výsledky svých analýz finanční stability. Cílem zprávy je identifikovat rizika pro finanční stabilitu České republiky pro nejbližší období na základě předchozího i očekávaného vývoje reálné ekonomiky a finančního systému.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK