Meziroční inflace v Německu v květnu zrychlila na 0,7 procenta

16.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. června (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu zrychlilo v květnu na 0,7 procenta z dubnových 0,5 procenta. Ke zrychlení přispěly hlavně ceny potravin a nápojů. Uvedl to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předchozí předběžnou zprávu z počátku tohoto měsíce.

Bez zahrnutí cen energií a pohonných hmot se spotřebitelské ceny zvýšily o 1,3 procenta. Proti předchozímu měsíci ceny stouply o 0,1 procenta.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie meziroční inflace rovněž činila 0,7 procenta a meziměsíčně byly ceny vyšší o 0,1 procenta.

Ceny potravin a nápojů se v květnu zvýšily o 1,4 procenta a ceny alkoholických nápojů a tabáku o 2,5 procenta. Oděvy a obuv zdražily o 0,2 procenta. Naopak ceny energií se snížily o pět procent. Ceny v komunikacích klesly o 1,2 procenta a nižší byly i ceny v dopravě a za vzdělání.

V lednu německá ekonomika sklouzla poprvé od roku 2009 do cenové deflace, tedy poklesu spotřebitelských cen, zejména kvůli výraznému zlevnění benzinu. Jeho ceny se ale v dalších měsících pod vlivem zotavování cen ropy zvyšovaly. V květnu meziročně ceny pohonných hmot klesly o 6,3 procenta, ve srovnání s dubnem však byly vyšší o 2,3 procenta.

V celé eurozóně začaly ceny v květnu po pěti měsících poklesu a stagnace opět růst. Meziroční míra inflace stoupla na 0,3 procenta z nulové úrovně v dubnu. Největší vliv na obnovení inflace mělo podle údajů Eurostatu zdražení čerstvých potravin a služeb.

Evropská centrální banka v březnu v rámci snahy podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci spustila kvantitativní uvolňování měnové politiky ve formě pravidelných a rozsáhlých nákupů státních dluhopisů. ECB tak hodlá do ekonomiky eurozóny minimálně do září příštího roku měsíčně pumpovat kolem 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč). Cílem banky je dostat inflaci do oblasti těsně pod dvěma procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK