ECB může dle soudu nakupovat státní dluhopisy na sekundárním trhu

16.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 16. června (ČTK) - Evropská centrální banka může nakupovat státní dluhopisy na sekundárním trhu. Soudní dvůr Evropské unie dnes rozhodl, že tzv. program OMT, který představila ECB v září 2012, je slučitelný s unijním právem. O přezkoumání tohoto případu požádal Soudní dvůr německý ústavní soud.

Program OMT podle prohlášení soudu nepřekračuje pravomoci ECB v oblasti měnové politiky a neporušuje zákaz měnového financování členských států. Pro uskuteční tohoto programu však musí být splněny podmínky, které zaručují, že nebude porušeno pravidlo zakazující měnové financování členských států. Uskuteční-li ECB nákup státních dluhopisů na sekundárním trhu, musí to podle soudu spojit s dostatečnými zárukami, že tento její zásah byl v souladu se zákazem měnového financování.

Program s názvem Outright Monetary Transactions (OMT) počítal s nákupem dluhopisů silně zadlužených zemí na sekundárním trhu, byl však podmíněn žádostí dané země o pomoc z evropských záchranných fondů. Program nikdy nebyl využit, pouhá jeho existence však přispěla ke zklidnění situace na finančních trzích.

Na nejvyšší soud EU se s tímto případem obrátil německý spolkový ústavní soud kvůli stížnosti skupiny euroskeptiků, kteří požadovali zrušení tohoto programu. Německý soud sice postoupil věc soudu EU, vyhradil si však rovněž právo na vlastní konečné rozhodnutí.

Podle agentury Reuters je rozhodnutí milníkem v dlouhodobém sporu o tisk peněz a limit pravomocí mezi ECB a skeptiky v Německu a rozhodnutí soudu je vítězstvím pro ECB. Banka rozhodnutí přivítala.

Odpůrci tvrdí, že program porušuje zákaz, aby se ECB podílela na přímém financování vlád. Soud však zdůraznil, že za určitých podmínek lze takovou politiku přijmout a program OMT má stanovené podmínky tak, že nelze tvrdit, že by byl hospodářskopolitickým opatřením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK