ČNB: Splatnost úvěrů na bydlení by neměla přesáhnout 30 let

16.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Česká národní banka doporučuje při poskytování úvěrů na bydlení, aby jejich splatnost nepřesáhla 30 let. Podíl úvěrů nad 90 procent hodnoty kupované nemovitosti by neměly překročit deset procent celkového objemu úvěrů. Při představení Zprávy o finanční stabilitě to dnes řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Důvodem je zvýšení rizikovosti u nově poskytovaných bankovních úvěrů na bydlení.

ČNB také nechce, aby banky obcházely tato nová pravidla tak, že by klientům poskytly na zbytek hodnoty nemovitosti nezajištěný spotřebitelský úvěr. V případě jeho poskytnutí by pak splatnost úvěru neměla přesahovat osm let. Hodnota úvěru by rovněž neměla překračovat sto procent hodnoty nemovitosti. Banky by též neměly připouštět odsouvání splácení úvěrů.

\"Zvyšuje se podíl úvěrů, které jsou poměrně vysoké vůči hodnotě nemovitosti,\" řekl Singer. Týká se to podle něj hodně velkých bank, které jsou k tomu tlačeny vzájemnou konkurencí. \"Chceme zabránit vzniku smyčky mezi růstem cen nemovitostí a růstem úvěrů na bydlení, která by vytvořila hrozbu pro stabilitu bankovního sektoru,\" uvedl Singer. Centrální banka bude podle něj plnění těchto doporučení pravidelně hodnotit, parametry může ještě zpřísnit.

Riziko nadhodnocení cen rezidenčních nemovitostí podle Singera zatím není nijak vysoké, nicméně vyšší je v Praze a v Brně. V souhrnu indikuje mírné nadhodnocení cen bytů o 2,5 procenta. Upozornil na to, že podle nových dat ČNB je polovina nových úvěrů na bydlení skutečně určená na nové bydlení, druhá polovina pak na refixované a refinancované úvěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK