Obytná výstavba USA v květnu klesla, výhled je ale příznivý

16.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. června (ČTK) - Výstavba obytných nemovitostí ve Spojených státech se v květnu po silném dubnovém vzestupu výrazně snížila. Vyhlídky do dalších měsíců jsou nicméně příznivé, což naznačuje nárůst počtu vydaných povolení k nové výstavbě na osmileté maximum. Sdělilo to dnes americké ministerstvo obchodu.

Celoroční tempo zahajované výstavby obytných realit kleslo proti předešlému měsíci o 11,1 procenta na 1,04 milionu obytných jednotek, a udrželo se tak nad hranicí jednoho milionu, která se považuje za známku zdravého trhu. V dubnu tempo zrychlilo na 1,17 milionu, což byla nejvyšší úroveň od listopadu 2007.

Ukazatel počtu nových povolení k výstavbě, který naznačuje budoucí vývoj, v květnu dál stoupl, a to o 11,8 procenta na celoroční tempo 1,28 milionu, které bylo maximem od srpna 2007. Počet nových povolení je nad milionovou hranicí od loňského července.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters odhadovali, že tempo výstavby klesne na 1,10 milionu jednotek. U nových stavebních povolení předpokládali pokles na 1,10 milionu jednotek.

Americký trh obytných realit je jednou z klíčových součástí největší světové ekonomiky a dnešní údaje potvrzují trend zotavování trhu ze zimního útlumu. Pondělní údaje ukázaly, že důvěra v americkém sektoru obytného stavebnictví se v červnu vyhoupla na devítileté maximum. Ekonomové očekávají, že expanze trhu obytných realit nahradí slabost v průmyslu a podpoří hospodářský růst ve zbytku roku.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí zaznamenala v přepočtu na celý rok pokles o 0,7 procenta. Podepsalo se na tom nepříznivé zimní počasí, k němu se ale přidal negativní vliv silného kurzu dolaru na obchodní bilanci a pokles investic do těžby ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK