MPO: Snížení rozpočtu na rok 2016 o 1,6 mld. Kč je neúnosné

16.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Rozpočet ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se má v roce 2016 snížit o 1,654 miliardy korun. Počítá s tím aktuální návrh státního rozpočtu na příští rok. V případě MPO má částka klesnout na 21,81 miliardy korun. Podle mluvčího resortu Františka Kotrby je další snižování pod úroveň roku 2015 pro MPO neúnosné a ministerstvo s ním nemůže souhlasit.

\"Vlivem neustálého snižování výdajových rámců je rozpočet MPO udržován na minimální úrovni zajišťující plnění jeho základních funkcí nikoliv rozvoj,\" uvedl Kotrba.

Po snížení výdajové stránky rozpočtu kapitoly nebude podle něj moci MPO v plné míře přispívat k hospodářskému růstu tak, jak bylo proklamováno v programovém prohlášením vlády, a tím vytvářet zázemí pro rozvoj podnikání, příliv investic a podporu exportu. \"Snížení rozpočtu tak zužuje možnosti podpory formou stávajících dotačních programů a omezuje možnosti zavádění nových forem podpory ekonomiky,\" dodal mluvčí.

Při poklesu výdajového rámce také nebude ministerstvo schopné zabezpečit potřebnou výši prostředků do strategických investičních akcí, podpory technologických center a center strategických služeb, do oblasti zahlazování následků hornické činnosti (zejména do technického útlumu).

Snížením rozpočtu je podle Kotrby také ohroženo fungování podřízených organizací jako jsou Česká obchodní inspekce, CzechInvest, CzechTrade, Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva, Puncovní úřad, a další.

Ministerstvo financí počítá v návrhu rozpočtu na příští rok s celkovými daňovými příjmy 610,7 miliardy korun. To je o šest procent více než v letos schváleném rozpočtu, který počítá s daňovými příjmy 575,1 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu, který má ČTK k dispozici. MF v materiálu ale zároveň upozorňuje, že letošní daňové příjmy by měly být fakticky vyšší, zhruba 583 miliard korun. MF počítá v roce 2016 se schodkem rozpočtu 70 miliard korun, celkovými výdaji 1,139 bilionu korun a příjmy 1,069 bilionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK