Americké akcie mírně oživují, trh se zaměřuje na zasedání Fedu

16.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. června (ČTK) - Americké akcie se v první polovině dnešního obchodování zotavovaly ze dvou dnů poklesu, kdy ztrácely hlavně kvůli obavám z bankrotu Řecka. Investoři se nyní zaměřují na zasedání americké centrální banky (Fed), aby si udělali představu, odkdy mohou čekat zvyšování úrokových sazeb.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) získával 0,4 procenta a pohyboval se kolem 17.865 bodů. Širší index S&P 500 přidával 0,3 procenta na 2090 bodů a zhruba 0,2 procenta na 5040 bodu měl k dobru úhrnný index trhu Nasdaq.

Světové akciové trhy dnes vesměs dál klesaly. Širší evropský index FTSEurofirst 300 během dne sestoupil na čtyřměsíční minimum, také evropské akcie se ale ke konci dne zotavily, třebaže vyhlídky na bankrot Řecka se spíše ještě zvýšily.

Řecký premiér Alexis Tsipras dal dnes najevo, že pokud se nepodaří uzavřít včas novou dohodu o finanční pomoci s mezinárodními věřiteli, nezaplatí Atény na konci měsíce dluh Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Ministr financí Janis Varufakis přitom řekl, že se na nadcházejícím jednání ministrů financí eurozóny nechystá předložit žádný nový návrh na dohodu.

Podle ankety agentury Reuters mezi ekonomy je pravděpodobnost platební neschopnosti Řecka zhruba poloviční. Pravděpodobnost odchodu země z eurozóny je ale stále pouze jedna ku třem.

Dnes začíná dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu a trh čeká na středeční tiskovou konferenci jeho šéfky Janet Yellenové. Ta by měla naznačit, zda lze první zvýšení úroků z nynější takřka nulové úrovně čekat už na zářijovém zasedání. Politika levných peněz byla v minulých letech podle analytiků hlavním faktorem, který táhl ceny amerických akcií vzhůru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK