Americké akcie v úterý stouply, trh podpořily firemní akvizice

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. června (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý stouply a zotavily se tak po dvou dnech poklesu. Trh podpořily zprávy o firemních fúzích, které zastínily obavu z řeckého bankrotu. Investoři se také chystali na zasedání americké centrální banky (Fed), která bude rozhodovat o měnové politice. Dolar zpevňoval vůči euru.

V závěru obchodování index Dow Jones vzrostl o 0,64 procenta na 17.904,48 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 0,57 procenta na 2096,29 bodu. Index technologického trhu Nasdaq přidal 0,51 procenta na 5055,55 bodu.

Rozhovory Řeků a Mezinárodního měnového fondu (MMF) o podmínkách uvolnění finančních prostředků pro Řecko sice v neděli zkrachovaly, řecký premiér Alexis Tsipras ale americkému ministrovi financí Jacku Lewovi sdělil, že Atény usilují o dosažení dohody s věřiteli. Bez ní zadluženému Řecku hrozí bankrot. Lew prohlásil, že kdyby se dohodu nepodařilo nalézt, znamenalo by to nejistotu pro světový trh.

Akcie americké kosmetické skupiny Coty stouply na nový rekord poté, co firma vyhrála aukci na koupi tří divizí výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble Co. za zhruba 12 miliard USD.

V úterý začalo dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu. Šéfka banky Janet Yellenová by na dnešní tiskové konferenci mohla naznačit, zda lze první zvýšení úroků z nynější takřka nulové úrovně čekat už na zářijovém zasedání. Politika levných peněz byla v minulých letech podle analytiků hlavním faktorem, který táhl ceny amerických akcií vzhůru. Zvýšení sazeb by podle analytika Briana Jacobsena ze společnosti Wells Fargo Funds Management mohlo iniciovat další firemní fúze.

Americký dolar v úterý zpevňoval vůči euru, vůči jiným hlavním zahraničním měnám ale vykazoval jen nepatrné změny. Jednotnou evropskou měnu srážely obavy kolem Řecka, naopak solidní data z amerického realitního trhu podpořila očekávání, že Fed brzy přikročí ke zvýšení sazeb.

Euro vůči dolaru ztrácelo zhruba 0,4 procenta a obchodovalo se za 1,124 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK