Řecko jmenovalo svým zástupcem u MMF akademika Psalidopulose

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 17. června (ČTK) - Řecká vláda jmenovala svým zástupcem u Mezinárodního měnového fondu (MMF) ekonoma a vysokoškolského pedagoga Michalise Psalidopulose. Oznámilo to dnes podle agentury Reuters řecké ministerstvo financí. Zadluženou zemi měla podle původních návrhů u MMF zastupovat Elena Panaritisová. Jmenování této bývalé poslankyně, která podporovala politiku úspor, ale narazilo na tuhý odpor v krajně levicové vládní straně SYRIZA a jmenovaná poté funkci odmítla.

Řecký ministr financí Janis Varufakis navrhl, aby Řecko zastupoval akademik aténské univerzity Psalidopulos, který v minulosti působil také na americké Tuftsově univerzitě. Psalidopulos návrh přijal, funkce se ujme 29. června.

Vláda původně svou zástupkyní u MMF jmenovala bývalou poslankyni za stranu levého středu PASOK Panaritisovou. Vládní strana SYRIZA se ale nechala slyšet, že názory Panaritisové se neshodují se stranickým programem.

Panaritisová byla poslankyní za PASOK v letech 2009 až 2012 a podporovala záchranné programy, díky nimž Řecko získalo miliardy eur výměnou za dramatické výdajové škrty, zvyšování daní a reformy. SYRIZA, která je u moci od ledna, slíbila, že období úspor a reforem ukončí.

Řecko nyní již více než čtyři měsíce jedná s mezinárodními věřiteli o podobě reforem, za které by mělo obdržet zbývající peníze z prodlouženého záchranného programu. Na požadavek věřitelů snížit náklady na důchodový systém ale vláda premiéra Alexise Tsiprase odmítá přistoupit. Jedním z věřitelů je i MMF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK