Institut Ifo zvýšil odhad růstu německé ekonomiky na 1,9 procenta

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. června (ČTK) - Německý hospodářský institut Ifo zvýšil výhled růstu německé ekonomiky na letošní rok na 1,9 procenta z prosincových 1,5 procenta. Ke zrychlení růstu má přispět silná soukromá spotřeba podpořená nízkou nezaměstnaností. V příštím roce má tempo růstu největší evropské ekonomiky mírně zpomalit na 1,8 procenta.

Prognóza Ifo je o něco optimističtější než prognóza německé vlády. Ta čeká letos díky silné domácí poptávce expanzi o 1,8 procenta. Centrální banka počítá se zvýšením HDP o 1,7 procenta.

\"Německá ekonomika v současné době zažívá silný vzestup,\" uvedl ekonom Ifo Timo Wollmershäuser. \"Soukromá spotřeba zůstává pilířem vzestupu, protože očekávání vývoje příjmů domácností je příznivé díky zlepšení situace na pracovním trhu.\"

V prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt Německa vzrostl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,3 procenta, což bylo výrazné zpomalení z 0,7 procenta v posledních třech měsících roku 2014. Za slabý růst mohl hlavně zahraniční obchod.

Ifo předpokládá, že počet zaměstnaných bude v letošním i příštím roce dále růst. Podniky by měly zvyšovat své investice díky nízkým finančním nákladům.

Německý Institut světové ekonomiky (IfW) dnes rovněž uvedl, že očekává v Německu hospodářské oživení. HDP má letos podle IfW stoupnout o 1,8 procenta a příští rok výrazně zrychlit na 2,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK