Brněnská OHL ŽS loni vyčíslila ztrátu na 269 milionů korun

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Uherský Ostroh (Uherskohradišťsko) 17. června (ČTK) - Jedna z největších tuzemských stavebních firem OHL ŽS loni vyčíslila ztrátu na 269 milionů korun. O rok dříve vydělala 34 milionů. Valná hromada společnosti dnes v Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku schválila, že na uhrazení ztráty použije zisky z předchozích let. ČTK to řekla ředitelka právního úseku společnosti Daniela Musilová.

Valná hromada firmy dnes také schválila účetní závěrku společnosti. Podle té nekonsolidované firma navýšila tržby o více než dvě miliardy korun na 10,5 miliardy. Společnosti rostly zejména drážní stavby, které navýšila meziročně o více než dvě miliardy na 4,8 miliardy korun. Vyšší byly i tržby za inženýrské stavby a silnice, naopak klesly tržby společnosti v oboru pozemních staveb na 2,2 miliardy korun.

Firma už dříve uváděla, že se propadla do ztráty kvůli zakázkám, kterév soutěžích vyhrají s 50 až 60 procenty projektované ceny. Podle šéfa OHL ŽS Michala Štefla sebevražedný boj na trhu stále přetrvává ve výstavbě dálnic a silnic. Kvůli špatnému plánování stavbaři dlouhodobě upozorňují na nedostatek práce.

Brněnská firma OHL ŽS patří k největším stavebním firmám v Česku. Ještě před nástupem krize v roce 2008 přesahovaly tržby společnosti 12 miliard korun, v následujících letech se propadly zhruba na osm miliard. Stejně výrazně klesal společnosti i zisk. Letos Štefl začátkem roku odhadoval, že se tržby zvýší minimálně na 12,5 miliardy korun, možná prý budou až 14 miliard. Firma je kromě českého trhu aktivní i v zahraničí, například v Bosně a Hercegovině postaví státní věznici. Zakázky má i ve Slovinsku nebo Moldavsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK