Americké akcie mírně zpevňují, trh čeká na výsledek jednání Fedu

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. června (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování dál mírně zpevňovaly. Investoři na Wall Street čekají na výstup z dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), aby odhadli, kdy se v USA začnou zvyšovat úrokové sazby. Fed sazby naposledy zvýšil před devíti lety.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) získával 0,1 procenta a pohyboval se kolem 17.923 bodů. Širší index S&P 500 byl takřka beze změny na 2097 bodech a zhruba 0,1 procenta na 5060 bodů přidával úhrnný index trhu Nasdaq.

Fed zveřejní výsledek zasedání ve 20:00 SELČ, poté vystoupí na tiskové konferenci jeho šéfka Janet Yellenová. Investoři budou hledat jakýkoli signál, který by jim naznačil, kdy přesně by mohl Fed začít se zvyšováním základní úrokové sazby, která je už víc než šest let na prakticky nulové úrovni.

Krajně uvolněná měnová politika táhla v minulých letech ceny amerických akcií vzhůru. Mnozí analytici odhadují, že první zvýšení základní sazby přijde na zářijovém zasedání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK