Fed nechal sazby beze změny, očekává oživení ekonomiky

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. června (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) nechala dnes úrokové sazby podle očekávání beze změny. Její měnový výbor ale po dvoudenním zasedání naznačil, že díky dostatečnému zotavení ekonomiky ze zimního útlumu je velmi pravděpodobné, že začne sazby zvyšovat ještě v letošním roce.

Po poklesu v prvním čtvrtletí nyní americká ekonomika směřuje v celém tomto roce k růstu tempem 1,8 až 2,0 procenta, odhadl Fed v nové prognóze. V ní musel vzít v úvahu zimní propad, takže odhad snížil z prosincové předpovědi 2,3 až 2,7 procenta. Fed ale dodal, že situace na trhu práce se dál zlepšuje a inflace by se měla z nynější nízké hladiny postupně dostávat k cílové úrovni dvou procent.

Fed od konce roku 2008 drží svou základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta. Donedávna podporoval ekonomiku rozsáhlými nákupy dluhopisů a dalších aktiv. Loni ale program nákupů dluhopisů ukončil a od té doby naznačuje, že se blíží k prvnímu zvýšení úrokových sazeb od roku 2006.

Návrat k normalizaci měnové politiky ale Fed podmiňuje dalším zlepšováním trhu práce a jasnými známkami zvyšování nynější nízké inflace. Většina ekonomů nyní podle agentur očekává, že k prvnímu zvýšení sazby Fed přistoupí na zářijovém zasedání.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesala ročním tempem 0,7 procenta. Podepsalo se na tom nepříznivé zimní počasí, negativní vliv silného kurzu dolaru na obchodní bilanci a také pokles investic do těžby ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK