Antimonopolní úřad uložil ŘSD půlmilionovou pokutu

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. června (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj uložil Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) půlmilionovou pokutu za chyby v tendru na dopravní značení silnic v Jihočeském kraji. ŘSD mělo původně platit milion, Rafaj státnímu podniku sankci snížil na polovinu. Vyplývá to z rozhodnutí na webu ÚOHS.

ÚOHS zkoumal zakázky, které ŘSD vypsalo v roce 2013. Bylo jich sedm po jednotlivých okresech. Ve všech případech ale šlo o zakázky stejného druhu, podle ÚOHS proto mnělo ŘSD vypsat jediný tendr, do kterého by se mohlo přihlásit více firem.

\"Postup zadavatele mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,\" uvedl Rafaj v rozhodnutí. Podle něj bylo omezeno soutěžní prostředí, což je jeden z nejzávažnějších deliktů. Rozhodnutí je pravomocné, ŘSD může ještě podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Rafaj státnímu podniku sankci snížil na polovinu, protože jeho podřízení ji nesprávně zdvojnásobili. Celková cena zakázek, kterých se případ týká překročila 21 milionů korun s DPH.

ŘSD patří k nejčastěji pokutovaným zadavatelům veřejných zakázek v Česku. Loni dostalo pokuty od ÚOHS převyšující 2,7 milionu korun. Největší sankci, 900.000 korun, státní organizace dostala za výměnu svodidel na R46 bez otevřené soutěže. Chyby byly také například v půlmiliardovém tendru z roku 2007 na stavbu mostu v Děčíně. ÚOHS za to státnímu podniku uložil sankci 300.000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK