Dolar pokračuje v poklesu kvůli nejistotě kolem úrokových sazeb

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. června (ČTK) - Americký dolar dnes opět oslaboval. Údaje o květnovém vývoji spotřebitelských cen ve Spojených státech totiž posílily nejistotu ohledně termínu, kdy začne americká centrální banka (Fed) zvyšovat úrokové sazby.

Euro vůči dolaru posílilo o více než půl procenta a poprvé za měsíc se dostalo nad 1,14 USD. Britská libra se vůči dolaru vyšplhala až na sedmiměsíční maximum 1,5930 USD, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v květnu kvůli prudkému zdražení benzinu zvýšily o 0,4 procenta, a zaznamenaly tak nejvýraznější meziměsíční nárůst od února 2013. Růst cen však mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 0,5 procenta.

Fed považuje zesílení inflačních tlaků za jednu z podmínek pro zvyšování úrokových sazeb. Banka od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořila ekonomiku. Ve středu naznačila, že díky dostatečně silnému zotavování ekonomiky ze zimního útlumu je velmi pravděpodobné, že začne úroky zvyšovat ještě letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK