Ceny ropy mírně rostou, podpořil je pokles dolaru

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne mírně posílily, zejména díky poklesu kurzu dolaru, který zpevňuje nákupy této suroviny. Investoři sledují vývoj kolem Řecka a doufají, že se na poslední chvíli podaří dospět k dohodě, která by zachránila bankrotu země a jejímu odchodu z eurozóny.

Severomořská ropa Brent v 17:20 SELČ posílila o zhruba 40 centů na 64,30 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zpevnila stejným tempem na 60,30 USD.

Dolar oslabil vůči koši měn o více než půl procenta, protože investoři po středečním sdělení americké centrální banky (Fed) nezískali jasnější představu, kdy se v USA začnou zvyšovat úrokové sazby. Slabší dolar má na ceny komodit příznivý vliv, protože zlevňuje nákupy kupujícím v jiných měnách.

Ministři zemí eurozóny se dnes scházejí v Lucemburku, aby dali Řecku jednu z posledních šancí na dohodu o uvolnění zbylých peněz ze záchranného úvěru. Trh stále doufá, že obě strany se nakonec dohodnou, řekli analytici agentuře Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 64,30 63,87 New York - Nymex WTI červenec 60,30 59,92

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK