Akcie v USA stouply, index Nasdaq na novém rekordním maximu

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. června (ČTK) - Americké akciové trhy dnes výrazně posílily a index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil obchodování na novém rekordním maximu. Investory podpořily příznivé zprávy z ekonomiky USA. Euro vůči dolaru posílilo, mimo jiné díky nadějím na průlom v pokračujících jednáních o řecké krizi.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o jedno procento na 18.114,57 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 zpevnil o 0,98 procenta na 2121,01 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 1,34 procenta na 5132,95 bodu. Již v průběhu dne přitom překonal dosavadní průběžný rekord z března 2000, tedy z éry masivního rozkvětu internetových firem.

Wall Street dnes podpořily příznivé zprávy z ekonomiky USA. Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v květnu meziměsíčně zvýšily nejrychleji za více než dva roky a aktivita průmyslových podniků v oblasti na severovýchodě USA rostla tento měsíc rychleji, než se čekalo.

Investoři kladně přijali i středeční závěry zasedání centrální banky USA (Fed). Podle ní je největší světová ekonomika už natolik silná, aby vydržela první zvýšení základní úrokové sazby z nynější takřka nulové úrovně. Přitvrzování měnové politiky však bude zřejmě pomalé.

Akciové trhy krátce zrychlily růst po spekulacích listu Die Zeit, že mezinárodní věřitelé hodlají předložit zadluženému Řecku konečný návrh na odvrácení platební neschopnosti země, v jehož rámci by se současný záchranný program prodloužil do konce roku. Diplomaté EU ale později tyto zprávy popřeli.

Euro dnes na devizových trzích posílilo vůči dolaru. Jednotné evropské měně pomohly naděje na průlom v jednáních o řecké krizi. Dolaru naopak uškodily data o inflaci, neboť zvýšily nejistotu ohledně termínu, kdy začne Fed zvyšovat sazby.

Euro k dolaru vykázalo nárůst až na 1,1436 USD, tedy nejvyšší hodnotu od 18. května. Později mírně oslabilo a před koncem newyorského obchodování přidávalo k dolaru zhruba 0,4 procenta na 1,138 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK