Grandi Stazioni na pronájmu nádraží vydělala 54 milionů korun

19.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Italské společnosti Grandi Stazioni vloni vzrostly výnosy i zisk z pronájmu pražského hlavního nádraží a nádraží v Mariánských lázních. Po zdanění společnost vydělala více než 54 milionů korun, o 6,5 milionu více než v roce 2013, při tržbách převyšujících 144 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost odeslala do veřejného rejstříku. Komerční pronájem nádražních ploch, které společnost na vlastní náklady rekonstruovala, tvoří většinu jejích příjmů.

Významným úspěchem z poslední doby je dohoda s kavárenským řetězcem Café Coffee Day původem z Indie, který si od Grandi Stazioni pronajme Fantovu kavárnu nacházející se ve stejnojmenné historické budově přímo vedle krytých nástupišť pražského hlavního nádraží. Provoz kavárny by tak mohl být zahájen v polovině příštího měsíce, řekl ČTK mluvčí české Grandi Stazioni Martin Hamšík.

Do rekonstrukce hlavního nádraží investovala společnost patřící italským drahám (Ferrovie dello Stato Italiane Group) přes miliardu korun a dalších zhruba sto milionů do oprav budovy v Mariánských lázních. Výměnou za to může obě budovy komerčně využívat po dobu 30 let.

Pokračování pronájmu pražského nádraží je ale ohroženo, protože stále nejsou opraveny boční trakty Fantovy budovy. Dokončení oprav Fantovy budovy je podle smlouvy z roku 2003 podmínkou pro prodloužení pronájmu prostor nádraží italské společnosti o dalších 20 let. Ta měla na opravu secesní budovy, která původně sloužila mimo jiné jako odbavovací hala, deset let od vydání platného stavebního povolení, argumentují České dráhy.

Čas na dokončení prací má Grandi Stazioni do října 2016. Kvůli posunutí termínu o dva roky přijel letos na jaře jednat s vedením Českých drah šéf italských drah Michele Mario Elia. Jednání nicméně zatím podle Hamšíka ukončená nejsou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK