Ministerstvo vybralo zelené diplomaty, na Ukrajinu zatím nezamíří

19.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - První čtyři zemědělští diplomaté, kteří budou českým obchodníkům pomáhat hledat exportní příležitosti, začnou působit v Rusku, Číně, Saúdské Arábii a Srbsku od letošního podzimu. Pátý člověk měl působit na Ukrajině, kvůli politické situaci tato pozice letos obsazena nebude. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Do Ruska pojede Nikola Hrušková z ministerstva průmyslu a obchodu, v Srbsku a zemích Západního Balkánu bude působit ředitel CzechTrade v Srbsku Pavel Svoboda. Do Číny zamíří Vladimír Randáček, který dříve působil na ministerstvu zahraničních věcí a do Saúdské Arábie, kde by měl podporovat export i do dalších zemí Arabského poloostrova, odletí Eduard Řeháček z firmy Madeta. O pět vypsaných míst se ucházelo zhruba 50 osob, obecně se dají výsledky jejich práce čekat až za několik let.

Formálně budou diplomaté podřízeni velvyslanci v dané zemi, metodicky však spadají pod ministerstvo zemědělství. Finanční náklady na každou z pozic vyjdou na 3,5 milionu korun ročně.

Oblasti, kam tzv. zelení diplomaté vyrazí, představují podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nejvýznamnější obchodní partnery ČR mimo Evropskou unii, navíc s předpokladem hospodářského růstu. \"To, že začnou na vybraných zastupitelských úřadech pracovat diplomaté, kteří se zaměří na zemědělství a potravinářství, považuji za historický krok naší proexportní politiky,\" uvedl Jurečka.

Mezi požadavky na pozice diplomatů byly kromě ukončeného vysokoškolského vzdělání nejlépe ekonomického směru minimálně tři roky praxe v oblasti mezinárodního obchodu či obchodní politiky. Agrární diplomaté musí také dosáhnout požadovaného stupně znalosti dvou cizích jazyků a prokázat znalost teritoria. Podmínkou pro jejich vyslání na zastupitelský úřad je také bezpečnostní prověrka na stupni T.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK