Lesy ČR vyhlásily tendry na lesnické práce za téměř 2,6 mld. Kč

19.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 19. června (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vyhlásil tendry na lesnické činnosti prováděné od začátku roku 2016. Předpokládaná hodnota zadávaných prací by měla dosáhnout téměř 2,6 miliardy korun. Komise nabídky začne hodnotit na začátku září. ČTK o tom dnes informovala mluvčí LČR Eva Jouklová. LČR patří polovina lesů v zemi.

\"Předpokládáme, že bychom mohli smlouvy uzavírat na přelomu října a listopadu,\" uvedl obchodní ředitel podniku Radovan Srba. Zakázky se od ledna 2016 rozdělí na ty, které řeší komplexní lesnické činnosti, dále jen těžební činnosti s prodejem dříví a jen pěstební činnosti.

Soutěž na provádění komplexních lesnických prací, včetně pěstební činnosti či prodeje dřeva, se týká 36 smluvních územních jednotek. Kromě Pomoraví půjde o pětileté smlouvy s předpokládanou hodnotou 2,36 miliardy korun. Sedmnácti dalších jednotek se týkají zakázky v hodnotě 198,3 miliony korun zaměřené pouze na pěstební činnosti. \"K provádění pěstební zakázky není třeba investovat do strojů a nákladného vybavení. Předpokládáme tedy, že by mohly v regionech vzniknout další malé firmy,\" uvedl generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Na čtyřech jednotkách budou LČR soutěžit těžbu a prodej dříví, celková hodnota je 25,6 milionu korun. Součástí dokumentace jednotlivých zakázek se stalo i opční právo na další objem lesnických činností v případě kalamitních situací.

Vítězem posledního tendru 2015+ se stala firma Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), která z 33 soutěžených kontraktů získala osm smluv. Za Unilesem se umístila firma LST s pěti kontrakty a firmy PETRA a Kloboucká lesní se čtyřmi kontrakty. Celkem si 32 kontraktů rozdělilo 12 subjektů. Tendr na jedné jednotce byl zrušen.

Lesy ČR loni zvedly čistý zisk o 70 procent na dosud nejvyšších 6,8 miliardy korun z předloňských 3,99 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo rozpuštění rezerv ve výši zhruba dvou miliard korun. Do státního rozpočtu by měl podnik letos ze svých volných peněz odvést přes osm miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK