Sněmovna nedokončila úvod jednání k elektronické evidenci tržeb

19.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Poslanci dnes začali projednávat vládní předlohy o zavedení elektronické evidence tržeb. Předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek varoval mimo jiné před vyššími náklady na vznik i provoz systému, než jaké vláda očekává. Kabinet si od evidence tržeb slibuje narovnání podnikatelského prostředí i omezení šedé ekonomiky, a tedy vyšší výběr daní. Úvodní kolo debaty o normách Sněmovna nedokončila, pokračovat bude v červenci.

Stát vybere víc peněz na dani z příjmů i na dani z přidané hodnoty, řekl v úvodu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle vyjádření předsedy rozpočtového výboru Václava Votavy (ČSSD) by měl systém pomoci napravit podnikatelské prostředí, v němž nyní poctiví podnikatelé nejsou schopni konkurovat těm, kteří daně neplatí.

Očekávání koalice ale nesdílí Kalousek, jenž zatím v rozpravě vystoupil jako jediný. Vláda podle něho říká, že všichni podnikatelé jsou nepoctiví, ale nejvíc restaurace a maloobchod, na něž má evidence tržeb dopadnout jako první. \"Cena počítačového systému bude v miliardách a zařadí se k nejdražším IT projektům v zemi,\" tvrdí Kalousek.

Ačkoli vláda předpokládá počáteční náklady pro stát 400 milionů a provozní 200 milionů korun ročně, interní studie pro finance je podle Kalouska odhaduje na 391 milionů a 417 milionů korun. Navíc prý bude nutné vystavět nové datové centrum. \"Budeme platit víc, než bude zvýšené inkaso,\" soudí Kalousek. Poukazoval i na náklady živnostníků, kteří podle něho dají za terminály v souhrnu pět miliard korun a za vysokorychlostní připojení k internetu 3,5 miliardy korun ročně.

Kalousek také podotkl, že někde takové připojení ani neexistuje. Než tedy hostinský pošle údaje do datového centra a dostane zpět potvrzení, \"pěna spadne a pivo zvětrá\".

Projednávání předloh provázela nestandardní situace, když chyběl jejich zpravodaj Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Odjel ze Sněmovny, jak později vysvětloval, omlouval se z vážných rodinných důvodů. Klaška se musel do dolní komory vrátit, aby navrhl náhradního zpravodaje, jímž se stal Votava. Jinak by projednávání jedné z koaličních priorit nemohlo pokračovat, protože předsedající Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) přerušil jednání po Babišově úvodním vystoupení do příchodu zpravodaje.

Babiš také avizoval návrh, aby výbory měly na projednání zavedení elektronické evidence tržeb poloviční měsíční lhůtu. Proti tomu se ohradil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, podle kterého by to bylo proti dohodám. Babiš pak řekl, že o nich nevěděl a slíbil, že takový návrh nepodá.

Státní rozpočet podle propočtů financí může zavedením systému celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektoru stravování a pohostinství a maloobchodu zhruba 12,5 miliardy korun. Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby. Zavedena by měla být taky účtenková loterie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK