Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 1,6 pct na 976 bodů

19.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu opět oslabily. Index PX klesl o 1,6 procenta na 975,5 bodu. Největší zisky zaznamenaly cenné papíry telekomunikační společnosti O2, nejvíce ztratily akcie sázkové společnosti Fortuna. Vyplývá to z výsledků burzy. Minulý týden akcie klesly o 1,4 procenta.

\"Uplynulý týden byl ve znamení zasedání americké centrální banky Fed a jednání kolem Řecka. Ta opětovně stoupají na intenzitě s tím, jak dochází finální termíny pro dohodu. Možnost vystoupení Řecka z eurozóny trhy vnímají více intenzivně vzhledem k tomu, že postoj Řeků je poměrně razantně odmítavý k výraznějším reformám v domácí ekonomice,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla vedle technického propadu NWR o 10,5 procenta na 0,17 Kč Fortuna s poklesem o 4,8 procenta na 83,1 Kč. U společnosti ale nebyla zveřejněna žádná zásadní informace. \"Dle našeho názoru na titulu dochází po změně strategie k obměně investorů z defenzivních k ostatním,\" uvedl Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií byla O2 CR, která posílila o 4,9 procenta na 94,5 Kč. Na začátku týdne byla zveřejněna nabídka dobrovolného odkupu ze strany PPF. Zájem na trhu o tento titul je podle Vaníčka podporován spekulacemi o budoucí dividendové politice společnosti a možným návratem do některých indexů ve druhé polovině roku.

Příští týden bude opět ve znamení jednání o Řecku. Již v pondělí zasedá mimořádný summit EU k tomuto tématu. \"Nadále se domníváme, že situace kolem Řecka nakonec řešení nalezne, a to takové, které nezahrnuje vystoupení země z měnové unie. Pokud se naše přesvědčení naplní, pak by měla riziková aktiva reagovat pozitivně. Samozřejmě přinejmenším v pondělí budou trhy velmi nervózní, což by se mělo projevit na zvýšené rozkolísanosti,\" odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK