Americké akcie dnes oslabily kvůli nejistotě ohledně Řecka

19.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. června (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech během dnešního obchodování oslabily po silném čtvrtečním růstu. K poklesu přispěla nejistota ohledně osudu zadluženého Řecka. Za celý týden však hlavní akciové indexy vykázaly růst.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, dnes klesl o 0,56 procenta na 18.014,28 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,54 procenta na 2109,76 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si odepsal 0,31 procenta a uzavřel na 5117 bodech.

Za celý týden však Dow Jones stoupl o 0,6 procenta a S&P 500 o 0,7 procenta. Nasdaq si připsal dokonce 1,3 procenta, ve čtvrtek se přitom vyšplhal na nové maximum.

Řecko se stále nedokázalo dohodnout s mezinárodními věřiteli na podmínkách uvolnění další finanční pomoci. V pondělí večer se bude řeckou krizí zabývat mimořádný summit nejvyšších představitelů zemí eurozóny. Před ním se odpoledne znovu sejde euroskupina, tedy ministři financí eurozóny. Pokud Atény nepřijdou s novými návrhy řešení, ministrům prý nezbude než začít projednávat otázky kolem hrozícího řeckého bankrotu.

Dolů dnes zamířily například akcie prodejce ojetých automobilů CarMax, jehož čtvrtletní tržby zaostaly za očekáváním analytiků. Akcie výrobce cukrovinek Hershey oslabovaly poté, co firma zhoršila celoroční výhled.

Na devizovém trhu dnes kurz eura vůči dolaru kvůli obavám z bankrotu Řecka sestoupil pod 1,13 USD. Jednotná evropská měna však později ztráty smazala a ve večerních hodinách se její kurz pohyboval kolem 1,1350 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK