Řecko by podle Babiše mělo konečně zbankrotovat

22.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Řecko by podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) mělo konečně zbankrotovat, aby se vyčistil prostor. Ministr financí to dnes řekl v Praze na pravidelné výroční konferenci ekonomických diplomatů. Řecko v posledních letech čelí vážným ekonomickým problémům a nyní jedná s mezinárodními věřiteli, aby zabránilo bankrotu.

\"Nevím, jestli víte, že Řecko za posledních dvě stě let zbankrotovalo čtyřikrát, a já si myslím, že už konečně by mělo zbankrotovat popáté, aby se vyčistil prostor,\" řekl dnes Babiš. Ve svém projevu se o Řecku zmínil jen zběžně.

Řecký premiér Alexis Tsipras v neděli předložil nový návrh, kterým chtějí Atény dosáhnout dohody o řešení řecké dluhové krize. Podle Martina Selmayra, šéfa kabinetu předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, je \"dobrým základem pro pokrok\" při dnešních jednáních zástupců eurozóny.

Atény se snaží domluvit s mezinárodními věřiteli na podmínkách, za kterých by dostaly zbývající peníze z dohodnutého úvěru. Jednání váznou mimo jiné na neochotě Řeků uskutečnit reformu penzijního systému požadovanou věřiteli. Podle zdrojů německého nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) Atény budou nejspíš muset krátit v červenci platy státních zaměstnanců a důchody i v případě, že se do té doby s věřiteli dohodnou. O dalším osudu země může definitivně rozhodnout už dnešní mimořádný summit politických špiček eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK