Při kontrolách výprodejů uložila ČOI pokuty za 3,6 milionu Kč

22.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Při kontrolách prodeje zlevněného zboží uložila Česká obchodní inspekce (ČOI) v prvním čtvrtletí letošního roku pokuty ve výši 3,6 milionu korun. Nedostatky zjistila ve 40 procentech obchodů, které nabízely různé slevy či akční zlevněné zboží. Spotřebitelé si nejčastěji stěžují na letákové akce řetězců. V tiskové zprávě o tom dnes informovala ČOI.

Inspekce na začátku roku provedla 1505 kontrol, pochybení zjistila u 597 z nich. K nejčastěji zjištěným nedostatkům patřilo neseznámení spotřebitele s cenou. Šlo zejména o uvádění cen před slevou, nikoliv po slevě. To bylo prokázáno v 287 případech. Zásady poctivosti při prodeji porušili prodávající nejčastěji nesprávným účtováním, a to ve 152 případech.

Na inspekci se v případě slevových akcí často obracejí s podněty spotřebitelé. \"Nejčastěji se jedná o stížnosti na různé krátkodobé, zejména letákové akce, kde lze kontrolou jen málokdy nesprávné účtování akčního zboží prokázat. Často je předmětem podání stížnost, jejíž šetření následně prokáže, že si spotřebitel nepřečetl dobře podmínky slevové akce, při nákupu je nesplnil, a nezískal tedy na avizovanou slevu nárok,\" uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

V rámci kontrolní akce inspektoři zakázali prodej 3666 kusů výrobků a 558 párů obuvi, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh. Celková hodnota zakázaného zboží činila 558.000 korun. Prodejci dostali od ČOI celkem 388 pokut v souhrnné výši 3,59 milionu korun.

mdk rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK