Dohoda ještě není, uvedl Juncker před jednáním s Tsiprasem

22.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. června (zpravodaj ČTK) - Určitý pokrok v jednáních o řešení řecké krize nastal, ale dohoda ještě není hotova. Plyne to z vyjádření předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera před jeho dopolední schůzkou s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. V Bruselu se rozbíhá série krizových jednání o Řecku, která vyvrcholí večerním setkáním premiérů a prezidentů 19 zemí eurozóny.

\"V posledních dnech nastal pokrok, ale ještě tam nejsme,\" stručně komentoval poslední vývoj Juncker před novináři krátce poté, co Tsiprase přivítal v bruselském sídle Evropské komise.

Řecká strana o víkendu předložila trojici svých mezinárodních věřitelů, tedy i Evropské komisi své nové návrhy ve zřejmě posledním pokusu dosáhnout řešení své dluhové krize. Už v noci Junckerův šéf kabinetu Martin Selmayr návrhy na internetu označil za \"dobrý základ pro pokrok\".

Tsipras novinářům řekl, že smyslem navrhovaných kroků je návrat Řecka k růstu v rámci eurozóny, který bude respektovat sociální spravedlnost.

Podle médií jsou nyní Atény mimo jiné připravené zvýšit DPH u potravin a v oblasti turistiky, radikálně omezit předčasné důchody a zavést zvláštní daň pro movité Řeky. Tato opatření prý mají státní kase během jeden a půl roku přinést pět miliard eur, oficiálně nově nabízený balík ale zatím nikdo nepředstavil.

Bez dohody s věřitelskou \"trojkou\", tedy Evropskou komisí, Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou centrální bankou Řecko nezíská zbylých 7,2 miliard eur z nynějšího, naposledy v únoru prodlouženého balíku mezinárodní finanční pomoci. Společný návrh věřitelů odmítly Atény, dosavadní řecké protinávrhy zase neuspokojily druhou stranu.

Program finanční pomoci končí na konci tohoto měsíce. Před vyplacením peněz z něj je ale i po domluvě s institucemi zapotřebí souhlas ministrů financí eurozóny. V několika případech, včetně Německa, navíc také souhlas národních parlamentů. Všechny strany tak tlačí čas.

Jednání ministrů financí zemí platících eurem by mělo v Bruselu začít ve 12:30 SELČ, na 19:00 je naplánován začátek vrcholného setkání představitelů eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK