Ceny ropy klesají, zejména kvůli obavám z převisu nabídky

22.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. června (ČTK) - Ceny ropy zahájily dnešní obchodování růstem, který byl převážně reakcí na spekulace, že Řecko by mohlo odvrátit státní bankrot. Později se však na trh vrátily obavy z převisu nabídky, takže ceny začaly opět klesat. Mezitím rovněž vyprchala počáteční euforie, že Řecko učinilo významný pokrok v jednání s věřiteli.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:00 SELČ odepisovala téměř jedno procento a nacházela se v blízkosti 62,40 dolaru za barel, když během dne vystoupila až na 63,74 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela asi 0,7 procenta na zhruba 59,20 dolaru za barel, během dne se ale dostala až na 60,30 USD.

Globálním finančním trhům dnes pomohla naděje, že Řecku by se mohlo podařit na poslední chvíli odvrátit hrozbu platební neschopnosti, převážně díky pozitivní reakci Bruselu na nejnovější návrhy řecké vlády.

Po zahájení obchodování v New Yorku začal trh s ropou klesat v reakci na zprávy o nabídce. Podle investiční banky Morgan Stanley je v zásobnících na moři zhruba deset milionů barelů neprodané ropy, zvláště z Nigérie, a to i navzdory silné letní poptávce. Vysoká je i těžba ve Spojených státech, která se drží blízko 9,6 milionu barelů denně, což je podle agentury Reuters nejvýše od počátku 70. let.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 62,41 63,02 New York - Nymex WTI červenec 59,18 59,61

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK