Akcie v USA zpevňují, pomáhají naděje na průlom v řecké krizi

22.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. června (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zahájily týden růstem, trh podpořily hlavně naděje na blížící se průlom v jednáních mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli. Příznivý vliv ale měly také zprávy o aktivitě na poli fúzí a akvizic mezi americkými podniky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 0,7 procenta na 18.147 bodů. Širší index S&P 500 přidával také asi 0,7 procenta a nacházel se na 2125 bodech, nárůst v podobném rozsahu měl také index technologického trhu Nasdaq Composite, který se pohyboval v blízkosti 5154 bodů.

Řecko, které se od února snaží dohodnout s věřiteli na podmínkách odblokování dalších peněz, o víkendu předložilo nové návrhy na řešení krize. O jejich konkrétním obsahu nejsou oficiálně známy žádné podrobnosti, řecký tisk ale uvádí, že Atény jsou mimo jiné připraveny zvýšit DPH u potravin a v oblasti turistiky, radikálně omezit předčasné důchody a zavést zvláštní daň pro movité Řeky.

Ministři financí eurozóny na dnešním jednání v Bruselu konečný postoj k návrhům Řecka nezaujali. Jejich předseda Jeroen Dijsselbloem ale prohlásil, že návrhy jsou dobrým podkladem pro novou diskuzi, která by v příštích dnech mohla přinést výsledky. Řecku bez dohody s věřiteli hrozí státní bankrot.

Akcie amerických zdravotních pojišťoven Cigna a Anthem prudce stouply poté, co Cigna odmítla nabídku na převzetí větším konkurentem Anthem za 47 miliard dolarů. Spekulace o fúzích v odvětví pomáhaly k růstu také akciím jiných zdravotních pojišťoven. Například akcie pojišťovny Aetna přidávaly přes čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK