Juncker po summitu eurozóny míní, že dohoda o Řecku bude brzy

22.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. června (zpravodaj ČTK) - Návrhy, které řecká strana předložila svým evropským partnerům v noci na dnešek, jdou správným směrem. Po večerním jednání prezidentů a premiérů 19 zemí platících eurem to novinářům řekli předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a šéf Evropské rady Donald Tusk. Juncker poté dodal, že podle něj bude dohoda uzavřena tento týden. Ministři financí eurozóny se sejdou znovu ve středu večer.

\"Jsem přesvědčen, že k závěrečnému řešení dojdeme v tomto týdnu. Z toho prostého důvodu, že k němu tento týden dojít musíme. Nemůžeme hrát - jak se říká na fotbalovém hřišti - nemůžeme hrát v prodloužení,\" uzavřel Juncker tiskovou konferenci po summitu.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové daly v prvním hodnocení nových řeckých návrhů věřitelské instituce najevo, že jde o dobrý výchozí bod pro intenzivní rozhovory. Nyní podle ní musí začít nad návrhy intenzivní práce, na kterou není příliš mnoho času. \"Všichni si přejeme, aby Řecko zůstalo v eurozóně,\" podotkla německá kancléřka.

Také ona uvedla, že rozhodující schůzka euroskupiny, tedy ministrů financí, by se měla odehrát ve středu večer. Ve čtvrtek začíná v Bruselu dlouhodobě plánovaný summit Evropské unie.

Předseda unijních summitů Tusk, který dnešní jednání prezidentů a premiérů eurozóny svolal, novinářům řekl, že se podařilo dodat novou dynamiku dlouhodobě zablokovaným jednáním. Řecký premiér Alexis Tsipras podle Tuska své evropské partnery ujistil, že jeho vláda bere věc vážně a hodlá se chovat konstruktivně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK