Podnikatelská aktivita v eurozóně roste nejrychleji za čtyři roky

23.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. června (ČTK) - Podnikatelská aktivita v eurozóně v červnu rostla nejrychlejším tempem za poslední čtyři roky. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost Markit. Údaje podle agentury AP signalizují, že hospodářské oživení v regionu navzdory řecké dluhové krizi nabírá na síle.

Index podnikatelské aktivity v červnu stoupl na 54,1 bodu z květnových 53,6 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od května 2011. Index se již dva roky nachází nad padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Atény se nyní snaží uzavřít s mezinárodními věřiteli dohodu, která by odvrátila hrozbu platební neschopnosti silně zadluženého Řecka a jeho odchodu z eurozóny. Podle hlavního ekonoma společnosti Markit Chrise Williamsona odolává eurozóna řecké krizi \"relativně dobře\".

Hrubý domácí produkt eurozóny v prvním čtvrtletí podle údajů statistického úřadu Eurostat stoupl proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta. To představuje nejprudší nárůst za téměř dva roky. Červnová hodnota indexu podnikatelské aktivity podle Williamsona signalizuje, že ekonomika si toto tempo růstu udrží i ve druhém čtvrtletí.

Světová banka tento měsíc zlepšila odhad hospodářského růstu v eurozóně pro celý letošní rok na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,1 procenta. Se stejným tempem růstu počítá rovněž Evropská centrální banka (ECB), která ekonomiku eurozóny podporuje nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK