Ceny ropy kvůli silnému dolaru mírně klesají

23.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes odpoledne mírně klesaly, dolů je srážel vliv silného kurzu dolaru. Trh ale celkově podporují zlepšené údaje z evropské ekonomiky a naděje na řešení řecké krize.

Cena severomořské ropy Brent kolem 15:25 SELČ ztrácela 40 centů a pohybovala se těsně pod 63 dolary za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu oslabovala o půl dolaru na 59,85 USD.

Dolar výrazně podpořilo vyjádření jednoho z guvernérů americké centrální banky (Fed) Jeromeho Powella, který řekl, že v letošním roce by se mohly úrokové sazby zvýšit hned dvakrát. Silnější dolar ceny komodit obvykle oslabuje, protože zdražuje nákupy kupujícím v jiných měnách.

Řecko v pondělí předložilo nové návrhy rozpočtových opatření a představitelé eurozóny je označili za základ možné dohody. Náladu investorů také podpořily příznivé údaje z francouzského průmyslu a zvýšení aktivity v německém soukromém sektoru.

Na globálním trhu s ropou přetrvává přebytek suroviny a miliony barelů ropy čekají v tankerech na mořích na kupce. Analytici ale podle agentury Reuters očekávají, že převis nabídky zmírní další pokles zásob v USA. Dnes večer zveřejní údaje o vývoji zásob za minulý týden soukromý institut API a ve středu vládní Úřad pro energetické informace (EIA).

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 62,95 63,34 New York - Nymex WTI srpen 59,85 60,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK