Americké akcie ztratily počáteční zisky, obávají se růstu úroků

23.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. června (ČTK) - Americké akciové trhy v polovině dnešního obchodování vesměs ztratily mírné zisky, s nimiž začínaly. Náladu na trhu ale i nadále podporují naděje na dohodu mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli, později ale Wall Street podkopaly obavy ze zvyšování úroků v USA.

Dow Jonesův index měl kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) pouze neznatelný zisk a pohyboval se kolem 18.127 bodů. Širší index S&P 500 byl naopak s nepatrnou ztrátou na 2122 bodech, index technologického trhu Nasdaq rovněž mírně oslaboval a byl na 5150 bodech.

Řecko, které se od února snaží dohodnout s věřiteli na podmínkách odblokování dalších peněz, předložilo nové návrhy na řešení krize a ministři financí eurozóny je označili za základ pro další jednání. To výrazně posílilo akcie na evropských burzách.

\"Zdá se, že se dosáhne krátkodobého řešení tohoto problému,\" řekl agentuře Reuters Andreas Clenow z investiční společnosti ACIES Asset Management.

Jeden z guvernérů americké centrální banky (Fed) Jerome Powell dnes řekl, že Fed je vzhledem k příznivým vyhlídkám ekonomiky připraven zvýšit základní úrokovou sazbu z nynější prakticky nulové úrovně poprvé v září a pak ještě v prosinci. Extrémně uvolněná měnová politika v letech po finanční krizi byla jedním z hlavních faktorů, které podpořily růst akciových trhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK