Výrobce klobouků Tonak loni zvýšil tržby, ale zisk mu klesl

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nový Jičín 24. června (ČTK) - Společnost Tonak dosáhla v roce 2014 zisku 5,2 milionu korun. Ve srovnání s předchozím rokem, kdy firma vytvořila zisk 10,1 milionu korun, je to pokles téměř na polovinu. Tržby ovšem výrobci klobouků a pokrývek hlavy oproti roku 2013 stouply, a to o 9,25 milionu korun na 447,5 milionu korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě.

Podle předsedy představenstva Dalibora Andree byl celkový zisk firmy ovlivněn vysokým znehodnocením ruského rublu vůči euru. Tonak kvůli tomu vyrobené zboží nevyexpedoval ruským zákazníkům, aby omezil riziko.

Tonak je výrazně orientovaný na export, který loni tvořil 79 procent jeho tržeb. Vyváží do celého světa. \"Nejvýznamnějším exportním teritoriem Tonaku byly evropské státy s objemem 250 milionů korun, což představuje 55,48 procenta tržeb,\" uvedl Andree. Severní a Jižní Amerika se na tržbách Tonaku podílely 10,5 procenta, Afrika 7,9 procenta, Asie 4,1 procenta a Austrálie 1,1 procenta.

Lepší prodejní výsledky v roce 2014 byly podle předsedy představenstva ovlivněny celkově vyšší poptávkou po plstěných výrobcích od zákazníků z USA. Největší část tržeb tvořil prodej pletených pokrývek hlav, celkem 210,7 milionu korun. Za kloboučnické výrobky Tonak utržil 183,7 milionu korun, což představuje 41 procent tržeb.

Na tuzemském trhu Tonak loni utržil 92 milionů korun. Dodával pro armádu, policii, vězeňskou službu nebo hasiče.

Tonak v roce 2014 investoval přes 30 milionů korun. \"Největší část směřovala do zakoupení barvicích, valchovacích aparátů a sušicích pecí v závodě Tonak Strakonice a projektů na modernizaci strojního zařízení,\" uvedl Andree.

Tonak patří mezi největší výrobce klobouků v Evropě. Má dva závody: v Novém Jičíně se vyrábějí plstěné pokrývky, tedy klobouky nebo polotovary na jejich výrobu, a v jihočeských Strakonicích pletené pokrývky, hlavně barety a čepice. Společnost má zhruba 650 zaměstnanců. Majoritním vlastníkem je společnost PCTC Invest se sídlem ve Švédsku, které patří 91,74 procenta akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK