Podnikatelská nálada v Německu se v červnu opět zhoršila

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. června (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v červnu druhý měsíc za sebou zhoršila. Oznámil to dnes mnichovský výzkumný institut Ifo. Zpráva podle agentury Reuters naznačuje, že německé firmy znepokojuje řecká dluhová krize.

Index podnikatelské nálady klesl na 107,4 bodu z květnových 108,5 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od letošního února. Zaostal rovněž za očekáváním analytiků, kteří jeho červnovou hodnotu odhadovali na 108,1 bodu. Ifo tento index sestavuje na základě průzkumu mezi zhruba sedmi tisícovkami německých podniků.

\"Téma číslo jedna v Německu nakonec dorazilo i do německých podniků: řecká krize a obavy z odchodu Řecka z eurozóny,\" uvedl ekonom Carsten Brzeski ze společnosti ING. \"Prozatím by však tyto obavy neměly mít negativní dopad na ekonomiku,\" dodal.

Řecku se stále nepodařilo dosáhnout s mezinárodními věřiteli dohody, která by odvrátila platební neschopnost této silně zadlužené země. Průlom by mohla přinést dnešní schůzka ministrů financí zemí eurozóny

Růst německé ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalil na 0,3 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících. Institut Ifo nicméně před týdnem zvýšil odhad hospodářského růstu pro celý letošní rok na 1,9 procenta z dříve předpokládaných 1,5 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Podle ekonoma Ifo Klause Wohlrabeho zatím řecká krize nemá vliv na zakázky německých podniků, ale vyvolává nejistotu. Wohlrabe rovněž upozornil, že červnový pokles podnikatelské nálady není v rozporu s nedávným zlepšením odhadu letošního hospodářského růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK