Pražská energetika vyplatí opět dividendu 442 Kč za akcii

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Společnost Pražská energetika (PRE), která je třetím největším dodavatelem elektřiny v Česku, vyplatí letos dividendu 442 korun za akcii, tedy stejně jako loni a předloni. Rozhodla o tom dnešní valná hromada společnosti. Ta kromě toho schválila změny v dozorčí radě firmy. Nově do ní byla zvolena mj. šéfka pražské ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, která před nedávnem usedla do představenstva další pražské firmy Pražská teplárenská.

Skupině PRE, do které kromě Pražské energetiky a.s. patří dceřiné firmy PREdistribuce, PREměření a eYello CZ, klesl loni zisk po zdanění zhruba o 11 procent na 2,4 miliardy korun. Samotná Pražská energetika a.s., z jejíhož zisku je dividenda vyplácena, naopak čistý zisk meziročně zvýšila o 2,1 procenta na 1,9 miliardy korun. Tržby skupiny klesly o 12,4 procenta na 19,1 miliardy korun.

\"V roce 2014 došlo po předchozích letech stagnace k mírném oživení hospodářství, které se však neprojevilo v nárůstu poptávky po energiích. A to zejména vzhledem k počasí a realizaci úspor při hospodaření s energiemi,\" uvedl dnes předseda představenstva PRE Pavel Elis. Účetní závěrky za loňský rok dnes valná hromada také schválila.

Akcionáři schválili i výplatu části loňského zisku členům představenstva, závodní a dozorčí rady společnosti. Celkem bude vedení vyplaceno 24,2 milionu korun, částka nevybočuje z úrovně z minulých let.

Kromě Kleslové byl do dozorčí rady zvolen člen poradního sboru ministra kultury Daniela Hermana lidovec Jan Sixta. Nejde o tajemníka ministerstva financí Jana Sixtu, který je členem dozorčí rady ČEZ.

Kleslová a Sixta v dozorčí radě nahradili Jiřího Baldíka a Michala Štěpána, které valná hromada odvolala. S účinností od 2. listopadu letošního roku byl do dozorčí rady zvolen Fabian Spalthoff, nahradí Drahomíra Rutu, kterému k začátku listopadu končí funkční období. Valná hromada potvrdila v dozorčí radě Bernharda Becka. Dozorčí rada společnosti PRE má osm členů, Baldík byl dosud jejím předsedou.

PRE má téměř 700.000 odběratelů a zaměstnává asi 1400 lidí. Mezi její základní aktivity patří prodej, obchodování a distribuce elektřiny. Plných 58 procent společnosti vlastní Pražská energetika Holding, jehož majoritním vlastníkem je s 51 procenty město Praha.

Mezi dceřiné společnosti skupiny PRE patří PREdistribuce, která je držitelem licence na distribuci elektřiny na území Prahy a Roztok; PREměření, která se zaměřuje na poskytování služeb v oblasti měření, a eYello CZ, jenž pod značkou Yello Energy působí jako alternativní dodavatel elektřiny a plynu. Skupina provozuje i mobilního operátora PREmobil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK