Za potížemi aerolinek LOT prý místo hackerů mohla být chyba

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 24. června (ČTK) - Počítačové systémy polské letecké společnosti LOT o víkendu zřejmě nevyřadili z provozu hackeři, ale lidská chyba ve firmě, která obsluhuje informační systémy polského národního přepravce. V úvahu připadá i chyba systému. Podle televize TVN 24 to tvrdí experti polské tajné služby ABW, kteří svou zprávu vypracovali pro varšavskou prokuraturu, jež případ vyšetřuje. Mluvčí aerolinek se k této možnosti ale zatím nevyjádřil.

Společnost LOT již dříve oznámila, že počítačový útok v neděli zabránil v odletu 1400 cestujících z varšavského letiště Fryderyka Chopina. Podle mluvčího aerolinek šlo o první podobný útok svého druhu. V důsledku výpadku se podstatně zpozdily i spoje do Prahy.

Podle televizní stanice, která se odvolává na dva nezávislé, avšak nejmenované zdroje, specialisté ABW dospěli k závěru, že LOT se nemusel stát obětí hackerského útoku, ale \"stejně pravděpodobná je i lidská chyba\" ve firmě obsluhující počítačové systémy aerolinek, nebo chyba počítačového systému.

Prokuratura podle televize považuje obě verze nedělního výpadku - tedy buď hackeři, anebo chyba - za stejně pravděpodobné. Dosud se tak ještě nerozhodla, zda ve věci zahájí oficiální stíhání případných pachatelů. \"Cílem prověřování je zjistit, zda k havárii došlo v důsledku úmyslného jednání třetích osob, čili šlo o útok na počítačový systém, anebo zda šlo o chybu či vadu systému,\" řekl mluvčí varšavské prokuratury Przemyslaw Nowak.

Podle listu Gazeta Wyborcza prokuratura po zprávě od ABW požádala aerolinky LOT o další materiály. Údajný útok se podle aerolinek odehrál v neděli odpoledne a zaměřil se na pozemní operační systém. LOT následně musel zrušit deset letů. Před 21:00 pak letecká společnost oznámila, že se útok podařilo odvrátit. Mezitím řadu letů postihlo zpoždění.

Šéf ABW generál Dariusz Luczak má prý ještě dnes o případu hovořit s poslanci z výboru pro tajné služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK