Euro zpevňuje, investoři čekají na další zprávy k Řecku

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. června (ČTK) - Euro dnes na devizovém trhu zpevňuje, zatímco dolar nabírá dech po úterním vysokém růstu vůči koši předních světových měn. Obchodníci přitom čekají na další zprávy, které by nastínily, jak se bude dál vyvíjet řecká dluhová krize.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru vykazovalo nárůst o 0,2 procenta na 1,1187 USD, k japonskému jenu přidávalo 0,5 procenta na 139,03 JPY. Dolar k jenu měl zisk 0,3 procenta a pohyboval se kolem 124,30 JPY. Ke koši předních světových měn ale dolar 0,1 procenta ztrácel a byl na 95,336 bodu. V úterý zpevnil o 1,2 procenta, což byl nejvyšší denní růst od konce května.

Analytici upozorňují, že navzdory dnešnímu poklesu dolarového indexu je výhled pro dolar příznivý. Dnešní zpráva o vývoji hrubého domácího produktu v USA potvrdila zlepšení výhledu vývoje americké ekonomiky, když zpřesněná zpráva ukázala, že pokles ekonomiky byl slabší, než se původně čekalo.

Dolar v poslední době zpevňuje díky příznivým statistickým údajům, které potvrzují, že americká centrální banka (Fed) už letos zvýší svou hlavní úrokovou sazbu. Jeden z představitelů Fedu navíc v úterý řekl, že by sazby letos mohly vzrůstu dokonce dvakrát.

Trhy stále sledují vývoj kolem Řecka, kde se v posledních dnech zvýšil optimismus ohledně dohody mezi řeckou vládou a věřiteli. Nicméně rozdíly stále přetrvávají, upozorňuje agentura Reuters.

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes přiletěl do Bruselu, aby se tam setkal s představiteli eurozóny a pokusil se překonat rozpory u důležitých bodů návrhu, který k řešení dluhové krize předložila jeho levicová vláda.

Řecku na konci června vyprší nynější záchranný program a bez dohody s věřiteli nedosáhne na zbývajících 7,2 miliard eur (téměř 200 miliard Kč) z něj. Země by pak zřejmě nebyla schopna uhradit splátku dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), která připadá rovněž na 30. června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK