Americké akcie kvůli nejistotě kolem Řecka oslabují

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. června (ČTK) - Americké akciové trhy v polovině dnešního obchodování oslabovaly, investoři s obavami sledují další kolo vyjednávání mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli. Údaje o poněkud příznivějším vývoji ekonomiky na počátku roku Wall Street nepodpořily.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel téměř půl procenta a pohyboval se kolem 18.060 bodů. Širší index S&P 500 klesal o 0,3 procenta na 2116 bodů a index technologického trhu Nasdaq byl se stejnou ztrátou na zhruba 5145 bodech.

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes zaútočil na \"jisté\" věřitele za to, že zpochybnili některé návrhy, které Atény předložily na počátku týdne. Podle zdrojů agentury Reuters vyslovil Mezinárodní měnový fond (MMF) obavy, že v návrhu řecké vlády výrazně převažuje zvyšování daní, které by zmařilo snahy o hospodářské oživení země. Tsipras dnes jednal s nejvyššími zástupci věřitelských institucí a večer se sejdou ministři financí zemí eurozóny.

\"Napětí mezi Řeckem a jeho věřiteli se zjevně zvýšilo. Vládnou obavy z možných dopadů bankrotu Řecka na globální ekonomiku vzhledem k jeho následkům pro periferní země eurozóny, jako je Portugalsko, Španělsko a Itálie,\" řekl agentuře Reuters Adam Sarhan, šéf newyorské investiční firmy Sarhan Capital.

Konečné údaje o vývoji americké ekonomiky za první čtvrtletí ukázaly pokles HDP jen o 0,2 procenta, místo dříve uváděného poklesu 0,7 procenta. Ke zlepšení nejvíce přispěl vyšší růst spotřebitelských výdajů, což je příznivá známka pro další vývoj. Investoři nejnovější údaje z ekonomiky nyní velmi pozorně sledují, aby získali lepší představu, kdy začne Fed se zvyšováním úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK