Řecku prý vypršelo ultimátům pro dodání návrhu na řešení krize

25.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény 25. června (ČTK) - Řecku údajně v 11:00 SELČ vypršelo ultimátum, které dostalo od zástupců věřitelských institucí na to, aby přišlo s novým návrhem řešení dluhové krize. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného představitelé eurozóny. Věřitelé měli následně v plánu představit svůj vlastní návrh.

\"Jestliže do té doby (do 11:00 SELČ) nebude dohoda, (věřitelské) instituce pošlou euroskupině vlastní návrh,\" uvedl zdroj z eurozóny.

Euroskupina, tedy ministři financí zemí sdílejících euro, mají v Bruselu znovu začít jednat ve 13:00 SELČ. Jejich středeční schůzka skončila zhruba po 90 minutách, neboť neexistoval žádný návrh dohody s Aténami, o kterém by bylo možné diskutovat.

Mezinárodní věřitelé Řecka - Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond - ve středu odmítli část řeckých návrhů na řešení řecké dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Zadlužená země se snaží od věřitelů získat finanční pomoc, aby mohla příští týden uhradit dlužnou splátku MMF. Řecku jinak hrozí platební neschopnost a možná i odchod z eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK