Plzeňská teplárna vyplatí na dividendách 130 mil., méně než loni

25.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 25. června (ČTK) - Plzeňská teplárenská vyplatí letos na dividendách 130 milionů korun, což je o 20 milionů méně než loni. Schválila to dnes valná hromada, řekl ČTK generální ředitel teplárny Tomáš Drápela. Čistý zisk městského podniku, který je největším dodavatelem tepla na západě Čech, loni klesl o téměř polovinu na 226 milionů korun.

Podnik vyplácí dividendu trvale od roku 2001 a za tu dobu dal do městské kasy přes 2,5 miliardy korun. Kvůli snižujícímu se zisku i rekordním investicím podniku by měla být příští rok dividenda nižší. \"Doba zlatých slepic, tedy zisku 700 až 800 milionů korun, je pryč. Mám přislíbeno od vedení města, že to v rozpočtu na příštím rozpočtu zohlední, tedy že po nás budou chtít méně,\" uvedl Drápela. Podnik by uvítal \"jen malé desítky milionů korun\".

\"Tyto kapitálové příjmy (z dividend) se většinou opět investují do kapitálových výdajů, tedy do městského majetku,\" uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD).

Zisk klesl kvůli nižším výkupním cenám elektřiny a teplé zimě, ovlivnil ho také menší objem prodaných podpůrných služeb, dodávaných v energetických špičkách firmě ČEPS. Vinou těchto faktorů klesly o 14 procent také celkové výnosy podniku, které za loňský rok činily 2,342 miliardy Kč, řekla finanční ředitelka Helena Jahnová. Firma snížila tržby za prodej elektřiny o 18 procent na loňských 1,18 miliardy korun, příjmy z prodeje tepla klesly meziročně z 1,069 miliardy na 918 milionů korun; cena tepla se přitom loni nezvýšila ani o korunu.

Hospodaření teplárny začaly výrazně ovlivňovat emisní povolenky, které musí firma nakupovat. Za tři roky zdražily sedmkrát. Teplárna na ně letos vydá 65 milionů Kč, o 20 milionů Kč více než loni.

Výrobní ředitel Zdeněk Dongres zhodnotil loňskou zimu jako nejhorší za poslední čtvrtstoletí. Velmi teplé počasí panovalo nejen na konci loňského roku, ale také na jeho počátku.

Podnik loni investoval rekordních 1,643 miliardy Kč. Nejvíce peněz, 1,43 miliardy, šlo do budování spalovny komunálního odpadu v Chotíkově za Plzní a horkovodu z Chotíkova na sídliště Lochotín.

Plzeňská teplárenská, která od ledna zvýšila ceny tepla o 4,6 procenta, plánuje v tomto roce vyšší zisk a tržby. Podle Drápely se firmě podařilo lépe dohodnout ceny silové elektřiny i podpůrných služeb; konečné výsledky budou záležet na počasí. Čistý zisk má letos být 300 milionů Kč, celkové výnosy mají činit 2,5 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK