Euro kvůli komentářům politiků před jednáním s Řeckem klesá

26.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. června (ČTK) - Euro na závěr týdne oslabuje, kurzy se však pohybují pouze v úzkém rozpětí kvůli pokračujícímu jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli. Komentáře politiků ohledně nejnovějšího návrhu dohody, která má Atény zachránit před bankrotem, jsou spíše jízlivé.

Kolem 17:50 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,5 procenta na 1,1141 USD a k jenu kleslo o 0,3 procenta na 138,12 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,3 procenta na 123,97 JPY.

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes kritizoval věřitele a jejich aktuální návrh dohody. Naznačil, že jej evropští partneři a věřitelé \"vydírají\" a to podle něj není v souladu s principy Evropské unie.

\"Okamžitá bezprostřední reakce eura je zřejmě kvůli komentáři Tsiprase. Ale nechci přeceňovat tyto kroky, protože v zásadě očekávám , že tato jednání se budou konat do 29. nebo 30. (června),\" řekl agentuře Reuters stratég společnosti Americas G10 Richard Cochinos. Podle dalších analytiků, pokud strany o víkendu najdou kompromisní řešení, mohlo by to pro euro znamenat dočasný růst. V delším výhledu však dolar poroste díky výhledu růstu úroků v USA.

Euroskupina, tedy ministři financí zemí eurozóny, se má kvůli řecké krizi znovu sejít v sobotu. Čtvrteční schůzka nic nového nepřinesla. Řecko se snaží dohodnout s mezinárodními věřiteli na podmínkách, za kterých by dostalo zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z již dříve dohodnutého záchranného programu. Bez nich by zemi hrozil bankrot a možná i odchod z eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK