Třineckým železárnám stoupl zisk na více než tři miliardy korun

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 29. června (ČTK) - Společnost Třinecké železárny dosáhla loni čistého zisku 3,048 miliardy korun, což je oproti roku 2013 téměř trojnásobek. Tržby firmě stouply téměř o 2,5 miliardy na více než 38 miliard korun. Hospodaření největšího producenta oceli v České republice dnes uzavřela valná hromada společnosti. ČTK o tom informovala mluvčí skupiny Třinecké železárny - Moravia Steel Petra Jurásková.

Loňský hospodářský výsledek podle ní pozitivně ovlivnil růst cen na trhu válcovaného zboží a oceli. \"Odráží se v něm také snížení vstupních nákladů po spuštění nové technologie PCI (foukání prachového uhlí do vysokých pecí). V neposlední řadě se na výsledku projevila fúze s dceřinou společností Sochorová válcovna v Kladně, která proběhla v loňském roce,\" uvedla mluvčí.

Předseda dozorčí rady železáren Tomáš Chrenek uvedl, že v současných podmínkách evropského ocelářství vyžaduje úspěšný výsledek vysoké nasazení všech zaměstnanců i zodpovědné rozhodování manažerů. \"Přestože v Evropě spotřeba oceli od předkrizového období v roce 2007 klesla o více než 30 procent, segment dlouhých válcovaných výrobků s vyšší užitnou hodnotou není postižen do takové míry, jako jiné produkty. A to je naší výhodou,\" uvedl Chrenek.

Firma zaměstnává více než 6900 lidí. Loni vyrobila 2540 kilotun oceli (o 13 kilotun méně než v předchozím roce). Přibližně dvě třetiny své produkce společnost vyváží a jejími nejprodávanějšími výrobky jsou drát a tyčová ocel. Jediným akcionářem Třineckých železáren je mateřská společnost Moravia Steel miliardáře Chrenka.

Z celkově vyrobených 815.000 tun válcovaného drátu rostl podle mluvčí podíl uhlíkových ocelí určených pro výrobu náročných dílů pro automobily a strojírenství. \"Zároveň se zvýšil prodej taženého drátu směřujícího do výroby šroubů a ložisek. Na trh železárny loni dodaly také 570.000 tun tyčové a profilové oceli,\" uvedla Jurásková.

Firma letos dokončí rozsáhlé ekologické projekty za více než miliardu korun. \"Necelé dvě miliardy vynaloží huť na modernizaci výroby. K největším investicím letos patří zahájení generální opravy jedné ze dvou koksárenských baterií a pořízení nových žíhacích pecí na úpravu tyčí i drátu,\" uvedla Jurásková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK