Analytici České akcie ztrácely kvůli Řecku, nervozita asi přetrvá

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Eskalace dluhové krize v Řecku a reálná možnost, že země vyhlásí bankrot a odejde z eurozóny, stojí za dnešním propadem českých i světových akcií. A pokud během tohoto týdne nedojde na poslední chvíli k nečekané dohodě s věřiteli země, evropské akciové trhy budou rozšiřovat své dnešní ztráty i nadále, sdělili dnes ČTK oslovení analytici. Pražská burza dnes ztratila proti pátku 2,3 procenta.

\"Souvislost s Řeckem lze vidět i na tom, že index PX tlačí dolů hlavně finanční tituly Erste Group a VIG,\" řekl ČTK analytik Komerční banky Josef Němý. Očekává, že v nejbližších dnech bude nervozita na akciových trzích přetrvávat. V úterý totiž Řecko zřejmě neuhradí splátku Mezinárodnímu měnovému fondu a napětí pak bude udržovat i blížící se řecké referendum.

\"Velmi rozkolísané obchodování se dá očekávat i v příštích dnech,\" souhlasil analytik J&T Banky Milan Vaníček. Situace se může měnit každým okamžikem, pokud Řecko ustoupí. \"Když neustoupí, tak se domnívám, že se situace může vyostřovat do konce týdne. Pak bude zřejmě stěžejní výsledek řeckého referenda ohledně schválení věřiteli navrhovaných reforem,\" dodal.

Pražská burza vstoupila do nového týdne strmým propadem o 3,3 procenta, což byl největší pokles od července 2014. V úvodu index PX spadl dokonce o čtyři procenta a dotkl se nejnižší úrovně od začátku února, uvedl Pavol Mokoš z Patria Finance. Poté došlo k mírné korekci.

Panické výprodeje na světových trzích odstartoval další krach jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli, který vedl k zavedení kapitálových kontrol a naplánování referenda ohledně schválení věřiteli navrhovaných reforem. Západoevropské burzy tak otevřely propadem o čtyři procenta, když investorům došla s touto jihoevropskou zemí trpělivost.

Česku přímý dopad řecké finanční krize podle člena bankovní rady České národní banky Lubomíra Lízala nehrozí. Zátěžové testy ukázaly, že český finanční sektor je odolný. \"Je nutné uvést, že přímá expozice českého finančního sektoru na Řecko je zanedbatelná, na úrovni zaokrouhlovací chyby. Z toho jasně vyplývá, že nám nehrozí žádný přímý dopad,\" řekl společnosti Patria Lízal. Nejen ve světle tohoto konstatování se jeví propad finančního sektoru na pražské burze jako vhodná příležitost k nákupu akcií Erste a VIG, dodala Patria.

\"Řecko v příštích dnech nemine chaotická až panická situace. Stejně tak se napětí, ne-li panika, nevyhne finančním trhům,\" uvedl analytik skupiny Roken Lukáš Kovanda. Trhy nemají nejistotu rády. Situace v Řecku je bezprecedentní v tom smyslu, že bankrotuje země, která je součástí měnové unie. Trhy marně hledají paralelu k takové situace v pro ně relevantní historii, dodal.

Globální deprese, jež nastala po pádu investiční banky Lehman Brorthers v roce 2008, by se podle Kovandy opakovat neměla. Zato situace v Řecku samotném se bude dále rapidně zhoršovat. Přitom pád tamní ekonomiky je už dnes srovnatelný s propadem amerického hospodářství během velké hospodářské krize 30. let. Zavřené banky a chaos v ulicích nepřidají lidem na rozvážnosti, které je před blížícím se referendem tolik třeba. Referendum bude podle něj v podstatě o setrvání v eurozóně.

V úterý končí nynější záchranný program pro Řecko, které má ten samý den zároveň splatit zhruba 1,5 miliardy eur MMF. V neděli 5. července se pak má v Řecku konat referendum o návrzích předložených věřiteli (konání referenda musí ještě potvrdit řecký parlament). Vyjednáváním a titulky na téma Řecko ale budou nepochybně naplněny všechny dny nadcházejícího týdne, uzavřel hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK