Americké akcie oslabují kvůli obavám ohledně Řecka

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. června (ČTK) - Americké akcie se připojily k dnešnímu poklesu na burzách, za kterým stojí eskalace řecké dluhové krize. Propad akciových trhů ve Spojených státech je nicméně mírnější než v Evropě. Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 1,2 procenta na 17.733 bodů.

Širší index S&P 500 se dopoledne snížil také o 1,2 procenta na 2076 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,4 procenta na 5009 bodů. \"Investoři opravdu čím dál více sázejí na to, že Řecko odejde z eurozóny,\" uvedl analytik Leo Grohowski ze společnosti BNY Mellon Wealth Management.

Situace kolem Řecka se zdramatizovala poté, co premiér Alexis Tsipras o víkendu vyhlásil na 5. července referendum o plánech mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, jenž by měl vypršet 30. června. Evropská centrální banka (ECB) navíc nenavýšila nouzové financování pro řecké banky, které proto Atény na týden uzavřely.

Nejvýznamnější země Evropské unie dnes naznačily, že jednání s Řeckem o jeho záchraně před bankrotem a odchodem z eurozóny lze kdykoli obnovit. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ale upozornil, že už není možné Řekům nabídnout něco nového, protože všechny možnosti řešení již byly předloženy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK